Recept

Päronmarmelad med rostade hasselnötter

1,5 kg päron

1 l syltsocker

2 cironer, skal och saft

100g rostade hasselnötter

Skala och kärna ur päronen, dela dem i mindre delar. Tvätta citronerna noga och riv det yttersta gula och pressa ur saften

Koka päron, cironskal, saft och hackade hasselnötter underlock i 5 minuter tills päronen mjuknat. Tillsätt socker och koka utan lock tills marmeladen tjocknat, cirka 15 minuter. Fyll på direkt rena burkar. Förvara svalt. Prova som tillbehör till ostbrickan.

Variera smaken med att låta vaniljstång eller syltad ingefära koka med. Blir gott till glass.

Nötpinnar (cirka 50 kakor)

100 g rostade hasselnötter

1,5 dl strösocker

4 dl vetemjöl

200 g smör

Florsocker till garnering

Sätt ugnen på 175 grader. Hacka nötterna fint tillsammans med socker i en mixer eller matberedare. Tillsätt mjöl och smör i bitar. Kör snabbt ihop till en deg. Dela degen i bitar. Rulla till fingertjocka längder som skärs i 4 cm långa bitar. Lägg dessa på plåt med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen ca 15 min tills kakorna fått färg. Pudra med florsocker.

Rucolapesto med rostade hasselnötter

Ingredienser:

50 - 75 g rucolasallad

100 g rostade hasselnötter

50 g parmesanost

1 - 2 vitlöksklyftor (genom att dela klyftorna och ta bort grodden får du en mildare smak)

2 dl olivolja

1 nypa salt

Kör alla ingredienser i en mixer. Mixa inte längre än att peston ger ett tuggmotstånd. Smaken utvecklas om peston får mogna några timmar.

Ett tips: blanda peston med keso till ett gott tillbehör som passar till kött och stekt fisk.